In 2005, comuna Buciumi s-a infiintat prin desprinderea satelor Buciumi si Racauti din comuna Stefan cel Mare, prin Legea nr. 67, din 23 martie 2005. Social democratul Fanica Cozma a fost ales de 903 din cei 1.376 de alegatori care s-au prezentat la vot.

Comuna Buciumi se afla asezata intr-o zona subcarpatica, avand o altitudine de aproximativ 325 de metri, si la o departare de 8 km de municipiul Onesti. Localitatea Buciumi este atestata documentar inca din timpul domniei lui Stefan cel Mare printr-un document emis din 11 ianuarie 1487, reprezentand una din vechile asezari ale Trotusului din tinutul Bacaului. Legenda spune ca satul a fost infiintat de patru buciumasi ai lui Stefan cel Mare care dadeau de stire despre invaziile tatare. Cele patru dealuri care strajuie satul poarta numele buciumasilor lui Stefan, Ivan, Tamas, Iuga si Carcel. La acea data, Buciumul era foarte intins ca suprafata de teren si a fost intemeiat ca un sat de razesi. Localitatea a trecut printr-o serie de schimbari datorate asezarii geografice si suprafetelor de teren agricole pe care le detinea. In 1923 s-a format o noua comuna sub numele de “D.A. Sturza”, care cuprindea numai satele Buciumi si Racauti si care s-a mentinut pana in 1931.

La 1 februarie 1956 a luat fiinta comuna Buciumi, in componenta avand satele Buciumi, Racauti si Gutinasi. La 1 iunie 1968 s-a infiintat comuna Stefan cel Mare in care a fost cuprinsa si fosta comuna Buciumi. Dar, la insistenta locuitorilor sai, fosta comuna Buciumi a fost reinfiintata pe 1 mai 2005. In prezent comuna Buciumi numara 2.900 de locuitori si are o suprafata de 3.000 ha. Este formata din satul Buciumi, resedinta de comuna, si satul Racauti. Cele doua sate sunt mai mari decat cele sase ramase in comuna Stefan cel Mare!

Fanica Cozma este primar din primul tur, fiind ales cu majoritate de voturi la alegerile din mai 2005. “Intre 2000 si 2005 am fost vicepriomarul comunei Stefan cel Mare. Deoarece intre satul Buciumi si satul Racauti era o distanta de 20 kilometri pana in Stefan cel Mare, cetatenii care locuiau in cele doua sate trebuiau sa schimbe doua autobuze pentru a ajunge la Primaria din Stefan cel Mare pentru a-si rezolva problemele. Atunci m-am gandit sa facem un referendum, pentru a forma o comuna din cele doua sate, Racauti si Buciumi. Am fost sprijiniti in demersul nostru de Consiliul Judetean sii de presedintele Dragos Benea personal. A fost organizat referendumul, au avut loc si alegerile si am ajuns primar al comunei”, spune Fanica Cozma.